Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Afbeeldingen bijsnijden

Het toevoegen van een afbeelding aan een website klinkt eenvoudig, maar om het echt goed te doen moet je wel begrijpen waar je mee bezig bent.

Wat is er moeilijk aan?

Het probleem zit vaak in de afbeelding zelf. Deze is gemaakt met een professionele camera of met een mobiele telefoon of wellicht een stock afbeelding van internet. We begrijpen allemaal dat de kwaliteit van een foto belangrijk is, maar is dat ook echt zo?

De kwaliteit van een afbeelding komt vaak ten nadele aan de bestandsomvang van een afbeelding. Hoe beter de kwaliteit, hoe groter het bestand. Als we deze hoge kwaliteit afbeeldingen dan op een website plaatsen, wordt de pagina in bestandsomvang dus veel groter, en daarmee dus veel trager. Laat de snelheid van een website nu net belangrijk zijn voor de score in zoekmachines, en je zult begrijpen waar dit heengaat. Zie ook onze uitleg over de snelheid van websites.

Dit betekend dus dat hoe slechter de kwaliteit van de afbeeldingen zijn, hoe sneller de website, en dus hoe beter we scoren in Google... Maar natuurlijk willen we aan de bezoeker die via Google komt ook een mooie pagina, met mooie afbeeldingen laten zien. De beste oplossing ligt dus zoals zo vaak weer in het midden. Met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop kunnen we de afbeeldingen een lagere kwaliteit geven en toch zo mooi mogelijk houden.

Photoshop niet meer nodig

Met het beheersysteem van BigBase hebben we gelukkig geen fotobewerkingssoftware nodig, maar kan iedereen zelf snel en eenvoudig afbeeldingen verbeteren voor gebruik op de website.

Meestal hebben wij deze voor u geïnstalleerd in het beheersysteem en tevens geconfigureerd voor gebruik op uw website. Mocht dit niet het geval zijn helpen we u graag met het instellen hiervan.

Hoe werkt het?

We gaan er even vanuit dat u enkele afbeeldingen op uw computer heeft staan en deze wilt toevoegen aan de portfolio op uw website. We loggen in op het beheersysteem en gaan naar "afbeeldingen bewerken".

 

In dit onderdeel van de applicatie ziet u aan de linkerkant een opsomming alle mogelijkheden die voor uw website zijn geconfigureerd. We klikken op een van de mogelijkheden en krijgen het scherm waar we afbeeldingen toe kunnen voegen vanaf onze computer.

We selecteren de afbeelding (of meerdere afbeeldingen tegelijk) op de computer en voegen deze toe door op "open" te klikken rechtsonder. We zien nu een lijst met alle toegevoegde afbeeldingen. Wanneer we in deze lijst op een afbeelding klikken kunnen we de positie nog instellen, aangezien de afbeelding wordt bijgesneden, vaak op een net iets ander formaat. Als we die stap overslaan dan gaat alles automatisch.

Wanneer we gereed zijn met het instellen van de positie van alle afbeeldingen, klikken we op "alles downloaden" rechtsboven. Nu worden de afbeeldingen volledig automatisch geoptimaliseerd en gedownload naar uw computer (deze staan meestal dan in de download folder op uw computer). U kunt vanaf nu de bewerkte afbeeldingen gebruiken om deze op de website te plaatsen.

Dus bij BigBase doen jullie dat ook zo?

Nee... Deze mogelijkheid binnen het systeem geeft goede resultaten voor dagelijks gebruik zonder dat dit al te veel tijd of kennis kost. Dit is dus een goede oplossing maar het geeft nog altijd het beste resultaat wanneer we een professioneel fotobewerkingsprogramma gebruiken, dit doen wij dan meestal dus ook als wij afbeeldingen voor u op de website plaatsen.

 

Let op: deze configuratie is beschikbaar vanaf versie 4.2.27 van het Base4 systeem. Indien u dit onderdeel niet kunt vinden, neem dan contact met ons op dan kunnen wij het wellicht toevoegen, of een systeem update uitvoeren waardoor deze mogelijkheid beschikbaar wordt gemaakt.