Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Een snellere website met cache?

Door een pagina cache op de webserver in te stellen of te verhogen, wordt uw website een heel stuk sneller. Hoeveel sneller? Dat is afhankelijk van de gebruikte webserver, de omvang van uw website en het aantal bezoekers. Op een Pro 1 Server met een website van ongeveer 100 pagina`s kan het al snel 0,5 seconden schelen per pagina. Dat is vaak een verbetering van 25-50%.

Hoe stellen we dit dan in?

1. We loggen in, in het beheersysteem en gaan naar de module voor beheer van de website. In deze module openen we de instellingen (rechtsboven). Als deze button er niet staat neem dan heeft u niet genoeg rechten om de instellingen aan te passen. In dat geval kunnen wij dit voor u instellen, neem contact met ons op voor support.

2. Vervolgens komt u in het tabje "basis configuratie website" terecht, hier scrolt u helemaal naar onderen waar u de instelling "pagina cache" kunt vinden. Hoe hoger u dit instelt, hoe beter voor uw website.

Ziet u het tabje "basis configuratie website" niet? Dan heeft u een oudere versie van het systeem. Wij kunnen u helpen met een update, of wij kunnen dit even voor u goed instellen.

Wat zijn de nadelen?

Een pagina cache brengt ook een nadeel met zich mee, echter wanneer duidelijk is hoe de pagina cache werkt, dan hoeft dit helemaal geen nadeel te zijn.

Dus hoe werkt dat dan precies?

Als een bezoeker een pagina op de website opent, wordt de pagina op de webserver opgebouwd, wat betekent dat alle inhoud van de pagina wordt gecombineerd in één enkele pagina. Als dit geheel klaar is, stuurt de webserver de pagina naar de bezoeker. Dit bouwen duurt bijvoorbeeld 0,5 seconden. Nadat de webserver klaar is met het opbouwen van de pagina, wordt de pagina niet alleen naar de bezoeker gestuurd, maar ook opgeslagen in de pagina cache. Op deze manier bevat de pagina cache een kopie van de volledige pagina van die specifieke pagina op de webserver. Telkens wanneer een (andere) bezoeker deze pagina opnieuw opvraagt, hoeft de webserver de pagina niet opnieuw op te bouwen omdat deze al eerder een keer opgebouwd was, en stuurt hij de pagina uit de cache gewoon naar de bezoeker. De pagina is nu 0,5 seconde sneller zichtbaar voor de bezoeker.

Een probleem treedt natuurlijk op als de pagina in de tussentijd wordt gewijzigd, bijvoorbeeld als er tekst is toegevoegd. In dat geval wordt de oude versie (uit cache) aan de bezoeker getoond. Dit is niet erg zolang we bezig zijn met het wijzigen van de inhoud van de pagina maar als de nieuwe inhoud klaar is, willen we dat de bezoekers de nieuwe inhoud zien. Om ervoor te zorgen dat de bezoeker alle nieuwe inhoud ziet, moeten we de pagina cache leegmaken nadat we klaar zijn met het bewerken van de tekst. Dit kan handmatig met een "publiceren" knop, of automatisch op basis van de website-instellingen in het CMS, bijvoorbeeld automatisch wissen na 1 uur, 1 dag, of 1 maand.

Kort samengevat, klik altijd even op het kopje "publiceren" linksboven als u klaar bent met het aanpassen van de website.

Een kleine kanttekening; als we de pagina vanuit het CMS zouden openen met de knop "pagina weergeven", zullen we altijd de nieuwe pagina zien. In dit geval wordt de cache niet gebruikt.