Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Een veilig wachtwoord kiezen

Een veilig wachtwoord kiezen is heel eenvoudig. Vergeet alle verhalen over speciale tekens, hoofd- en kleine letters en het gebruik van cijfers. Natuurlijk is het niet slecht om speciale tekens te gebruiken, maar er zijn tegenwoordig maar twee belangrijke zaken bij het kiezen van een wachtwoord. Hierdoor hoef je het jezelf niet zo moeilijk te maken.

1. De lengte

Maak een wachtwoord lang genoeg. Gebruik 16 tekens (of meer) om jou wachtwoord veilig te maken.

2. De combinatie

Gebruik eenvoudigweg geen woorden die in het woordenboek staan, of uit te spreken zijn.

Voorbeelden

Een geweldig goed wachtwoord zou bijvoorbeeld zijn: Z8jXjJJY638MMm5q, echter dat is natuurlijk moeilijk te onthouden. Jezelf trainen is een optie, maar je kunt ook een eenvoudiger wachtwoord kiezen. Je wilt een wachtwoord niet zo eenvoudig maken als "MijnComputer", wel 16 tekens maar zeker toch niet veilig aangezien de woorden in het woordeboek staan. Ook is "easy4h@ckers" geen veilig alternatief, aangezien het eenvoudig is uit te spreken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de laatste letter van elk woord in een zin weg te laten: "IkHebEenWebsiteGemaakt" wordt dan "IHeEeWebsitGemaak". Of gebruik de eerste letter van elk woord in een zin "Ik vind het leuk om een wandeling door het bos te maken met hele mijn familie" wordt dan "Ivhloewdhbtmmmhf".

Waarom geen speciale tekens?

Het gebruik van speciale tekens en hoofdletters/cijfer etc. is zeker geen slecht idee, echter de meerwaarde hiervan is erg beperkt. Een wachtwoord van lengte 14 met allemaal speciale tekens erin is ongeveer even veilig als een wachtwoord met lengte 16 zonder allemaal speciale tekens. Dus als je het geen probleem vindt, gewoon doen, maar het is vaak gewoon eenvoudiger om gewoon het wachtwoord ietsje langer te maken.

Veranderen van wachtwoorden

Ook het periodiek veranderen van wachtwoorden is volledig zinloos. Advies is om enkel het wachtwoord aan te passen wanneer het een onveilig wachtwoord is of wanneer het wachtwoord mogelijk bekend is geworden. Controleer hier of uw wachtwoord mogelijk op straat ligt.